Öncelikle multidisipliner ve interdisipliner çalışma nedir bilmekte fayda var. Sonrasında Özel Eğitim için interdisipliner çalışma neden şarttır bunun üzerinde durulacaktır.
Multidisipliner yaklaşım: ortak bir konuda,
herkesin bir diğerinin ne yaptığı ile ilgilenmesine
gerek kalmadan kendi işini yapmasıdır(1)
İnterdisipliner yaklaşım: ortak bir konuda,
belirli disiplin bilgisine farklı disiplinlerin katkıda
bulunmasıdır**. Disiplinler sınırlarını zorlar ve
karşılıklı bir etkileşim içine girerler(2)
İnterdisipliner çalışmada tüm meslekler hasta merkezli çalışırken probleme, sürece kendi branşları açısından bakıp çözüm önerinde bulunurlar. Diğer meslek elemanları ile tanışma tartışma fırsatı da bulacakları için meslekler arası çatışmalar ortadan kalkacaktır.
Neden özel eğitim de interdisipliner çalışma:
Hepimizin amacı özel çocuklarımızın performansını tüm alanlarda akranlarına seviyesine, en kısa zamanda kalıcı olarak getirmektir.
İnterdisipliner çalışma ile özel çocuklarda zaman kaybı en aza indirmektedir. Özel çocuk branşlar arasında gidip gelirken zaman kaybı olmayacaktır.
Çocuk hızlı bir şekilde tüm uzmanların birlikte koordineli çalışması ile terapisi hızlıca yapılmaktadır.
İnterdisipliner çalışma ile uzmanlar hasta merkezli çalışacakları için bir birilerini daha iyi tanıyacaklardır. Meslekler arası çatışma en aza indirilecektir. Meslek elemanları diğer branşlarla birlikte çalışırken diğer meslekleri de yakından tanıyarak sınırlarını da öğrenecektir. Meslek elemanları çocuk merkezli çalışırken sınırlarını zorlayarak kendilerini geliştirme imkanları olacaktır.
Unutulmamalıdır ki özel eğitimde bireyin problemlerinin kaynağı bizim bilgimizin deneyimimizin dışında olabilir. Örneği kekemelik problemini ele alacak olursak
Kekeme birey 3-5 yaşlarında ise dil ve konuşma terapisti çocuk gelişim uzmanları ile birlikte çalışması faydalı olacaktır. Kekeme bireyde kas problemleri var ise fizik tedavi uzmanından, kekeme birey yetişkin ve psikolojik problemlerde bulunmakta ise psikologlarla çalışmakta fayda olacaktır.
Örneğin birey otizm teşhisi almış olsun. Birey özel eğitim, dil terapisi, spor eğitim, duyu bütünleme gibi eğitimler alıyor ve farklı kurumlardan alıyor ise tüm uzmanların yüz yüze toplanıp birey için birlikte çalışmaları bireyin hızlı bir şekilde toparlanması için neler yapılıyor neler yapılabilir … beyin fırtınası yapmaları gerekmektedir.
DKA Eğitim olarak kurumumuzda BEP toplantılarının dışında tüm uzmanlar çocuk merkezli toplantılar yaparak her branş kendi açısından neler yaptığını ve neler yapılacağı konusunda fikirlerini beyan etmektedirler. Bireyin daha hızlı ve kalıcı ilerlemesi için ortak fikirler ışığında bireyin terapi programı tekrar gözden geçirilmektedir.
Mehmet Ongun
DKA ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
Yakacık Çarşı Mahallesi Gülşen Sokak 11-1 Yüce belde Sitesi
Kartal – İSTANBUL
dkadanismanlik@gmail.com
0 216 309 99 91
0 546 218 6 218
dkabilgi@gmail.com